De wasserette


De wasserette, een droom.


Als ik mijn ogen sluit dan zie ik een wasserette voor me. Een vrij kleine wasserette met een paar wasmachines en drogers in een zijstraat van een drukke straat in een grote stad.

In het midden staat een grote houten "kroegtafel" met tijdschriften, de krant van vandaag, een schaal met lekkernijen en een bos bloemen.

Ook staat er een doos met spelletjes: yahtzee, rummicup, een spel kaarten en een kleurboek met kleurpotloden, enz.


In de hoek staat een automaat waar men tegen een kleine vergoeding,  koffie, thee en chocolademelk kan tappen.


Bij de ingang staat een "toonbank". Ook dat is een soort kroegtafel met allerlei zaken die op die plek nodig zijn. Zoals een laptop, een schrijfblok enz. Achter deze tafel staat de waspoeder en de wasverzachter die de klanten bij mij kopen als zij de was gaan doen.

En wat ook heel belangrijk is, is dat achter deze tafel alles staat wat nodig is om voor goeie muziek. Een versterker, snoertjes om spotify mee aan te sluiten enz. In alle hoeken van de wasserette hangen speakers zodat de muziek overal hoorbaar is. En dat is noodzakelijk want de wasmachines en drogers maken best veel lawaai, vooral als ze allemaal in gebruik zijn.


Klanten kunnen verzoekjes aanvragen. Dus de ene keer is de wasserette gevuld met klassieke muziek, dan weer met hard rock, jazz, muziek met Arabische invloeden of gewoon radio 2.


De klantenpopulatie bestrijkt een breed scala aan mensen: studenten, ouderen, allochtonen. Iedereen is welkom en de klanten vinden het prettig om de wasserette te bezoeken. Het is geworden tot een  ontmoetingsplaats waar men buurtbewoners tegenkomt en praatjes met elkaar maakt, een spelletje speelt en ondertussen ook nog de was doet. De dag na het suikerfeest staat er op tafel een schaal met lekkernijen van de Turkse buren en in de Paastijd brengen klanten nu en dan een schaaltje paaseitjes mee of wat sneden paasbrood.


Het is vaak gezellig druk in de wasserette. Klanten komen niet alleen voor de was, maar ook voor de gezelligheid en het onderlinge contact. Soms wipt er ook iemand binnen om alleen een kopje koffie te drinken!


Maar niet iedereen heeft zoveel tijd om in de wasserette door te brengen. En voor een paar ouderen uit de buurt is het te intensief om zelf de was te doen en tijd in de wasserette door te brengen.

Tegen een kleine vergoeding doe ik dan zelf de was voor deze mensen. Ze laten de was in een waszak achter en een paar uur later kunnen ze het gewassen en gestreken weer ophalen. De was ruikt dan ook heel lekker omdat ik wasverzachter met lavendel gebruik. Een paar buurtkinderen zijn zo vriendelijk om nu en dan de was bij vaste klanten thuis op te halen en weer terug te brengen als ze bijvoorbeeld ziek of slecht ter been zijn.


Zo heeft  mijn wasserette een buurtfunctie gekregen waar jong en oud elkaar ontmoet en waar de klanten, behalve het wassen van hun spullen, ook gezelligheid en betrokkenheid vinden.


Caroline uit Rotterdam, juli 2017


-------------Leef je Droom------------

Copyright © All Rights Reserved